Повечето хора считат, че кредити, които са обезпечени с жилище, са нещо, което крие рискове и несигурност за собствеността им. Всъщност това не е така. Кредити, обезпечени с ипотека, в повечето случаи са доста по-евтини от другите видове финансиране и често разликата може да бъде в пъти по-изгодна, а в същото време дават възможност за по-гъвкави схеми на изплащане, тъй като финансовите институции имат по-голяма сигурност, че ще върнете кредита си.

Тук ще се опитаме да дадем отговор на някои от най-често срещаните въпроси, които си задават хората за ипотечните кредити:

При ипотека губя ли собствеността на имота си?  – Не! При учредяване на ипотека собствеността на имота се запазва и остава Ваша. Ипотеката се вписва по партидата на имота в Имотен регистър към съответния район, като това не променя нищо за собственика на имота – продължавате да ползвате имота, давате го под наем, плащате данъци и др.

Възможно ли е да изгубя ипотекиран имот дори и при положение, че съм изплатил кредита си? – Не!  След като погасите кредит, който е обезпечен с ипотека на недвижим имот кредитора заличава ипотеката. Възможно е някои кредитори да поискат допълнителна такса за заличаването на ипотека след приключване на кредита като тези такси не са големи.

Мога ли да ипотекирам имот повече от един път?– Законът позволява да бъдат направени няколко ипотеки едновременно, но повечето кредитори имат изискване да са първи по ред.

Ако изпадна в затруднение и имота ми бъде обявен на публична продан задължително ли ще го изгубя? – Законът дава редица възможности да запазите имота си в случаите, когато имот е обявен на публична продан.

Ако банката/финансовата институция ми продаде имота, ще получа ли някакви пари? – При продажба на имот, чрез публична продан кредиторът се удоволетворява до размера на признатия му дълг. В случай, че дължите по-малко от колкото струва имотът Ви. ще получите разликата от сумата, а кредитора ще получи своята част.

Само банки и финансови институции ли могат да правят ипотека? – Не, ипотека може да прави всеки, но за да имате максимална сигурност и най-добри условия, работете с лицензирани финансови институции

Мога ли да ползвам ипотечен кредит при положение, че имам лоша история в кредитния регистър (ЦКР), или ако нямам постоянен трудов договор? – Лошата исторя в ЦКР, както и липсата на постоянен трудов договор винаги се отразяват на условията за финасиране но ако имате недвижим имот, който да ипотекирате, е възможно да получите кредит при приемливи условия.

Ако имате нужда от помощ или консултация можете да се свържете с нас на тел. +359 887 833336 или ни пишете на e-mail: office@forteconsult.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *