ФИКСИРАНА ИЛИ ПЛАВАЩА ЛИХВА ПО ЗАЕМА? КОЙ ОТ ДВАТА ВАРИАНТА Е ПО-ДОБРЕ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА НАШИЯТ КРЕДИТ?

ФИКСИРАНА ИЛИ ПЛАВАЩА ЛИХВА ПО ЗАЕМА? КОЙ ОТ ДВАТА ВАРИАНТА Е ПО-ДОБРЕ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА НАШИЯ КРЕДИТ?

В последните няколко години наблюдаваме силен ръст на кредитирането в следствие на количествените улеснения и исторически ниските нива на основните лихвени проценти, определяни от Европейската Централна Банка /ЕЦБ/.  Тази политика на ЕЦБ спомогна за ръста на кредитирането, както и за силното понижение на лихвите по заемите.

Все повече се говори за края на периода на исторически ниските лихвени проценти и за започването на политика по повишаването им. Успоредно с това банковите институции започнаха активно да рекламират кредити, при които можем да изберем фиксиран лихвен процент за определен период от време или за целия период на кредита.

Кой от двата варианта е по-удачен за нас?

Когато очакванията са за бъдещо покачване на лихвените стойности на пръв поглед  това предполага, че ако фиксираме лихвата за определен период от време. ще ни бъде по- изгодно. Всъщност финансовите институции са калкулирали очакванията за повишаване на основните лихвени нива на ЕЦБ, така че в зависимост от периода, за който банката ни предлага фиксиран процент, може да се определи дали всъщност си заслужава или не да се възползваме от плаващата лихва.

Ще се отрази ли промяната на лихвите на  текущите кредити, които имаме?

Кредитите, които банките предлагаха в последните години, в по-голямата си част са с променлив лихвен процент. Т.е. вероятността да се увеличат месечните вноски по текущите кредити при бъдещо повишаване на лихвените ставки  е реална. Ако месечната Ви вноска Ви е твърде висока, най-добрият вариант е да опитате да рефинансирате задълженията си предварителнос цел да избегнете бъдещи затруднения при евентуалното й повишение в следствие на увеличените лихвени нива.

От Forteconsult.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *