покупка на имот от публична продан

Една от най-нашумелите тенденции в последните години- покупката на имот от Частен Съдебен Изпълнител привлича все повече купувачи, които търсят жилище на изгодна цена. Кои са основните неща, който трябва да знаете, когато решите да закупите имот, който е обявен на публична продан?

Какво трябва да знаем, когато купуваме имот от публична продан?

1. Преди време, за да закупите имот от публична продан задължително условие беше да имате парите в брой, тъй като банките не отпускаха кредити за такъв тип сделки. След законови промени това вече не е така, и все повече банки предлагат такъв продукт, което улеснява значително желаещите да закупят имот от публична продан.

2. Когато имот е обявен на публична продан, има период от един месец, през който кандидат купувачи могат да извършват огледи. Информацията за периода на проданта, лицето осигуряващо достъп до имуществото, както и часовете и дните за огледи се съдържа в обявлението за публичната продажба, в районните съдилища.  Също и при съдебният изпълнител, който организира продажбата на имота.

3. След като сте направили оглед на избраният имот при желание да участвате в търга е нужно да внесете по сметка на съдебният изпълнител задатък в размер на десет процента от размера на обявената цена. Нужно е да внесете задатък и наддавателно предложение най-късно един ден преди да се състои търга.

4. Ако вие сте предложили най-добрата цена, съдебният изпълнител ви обявява за купувач и в рамките на 7 дни е нужно да внесете остатъка от сумата по сметка на съдебният изпълнител.

5. При покупката на имот от публична продан не се дължат суми за задължения по партиди за ток, вода, ТЕЦ и др., които са натрупани от предишни собственици.

6. Ако не бъдете обявени за купувач, средствата за от задатъка за участие внесен от вас се връщат обратно

За консултации, посредничество и помощ при сделки с имоти обявени на публична  продан можете да се свържете с нас Forteconsult.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *