покупка на недвижим имот

Полезни съвети при покупка на недвижим имот

Покупката на имот е от особено значение за всеки от нас и тъй като не всеки от нас има достатъчно опит и информация за имотните сделки, обръщаме внимание на по-важните неща, които трябва да знаем, когато обмисляме покупка на имот.

Като начало и най-важно нещо е добре да обмислите и пресметнете бюджета, с който разполагате. Не използвайте максималните средства, които имате за да закупите имот, а вземете предвид допълнителните разходи, които биха излезнали – напр. ремонт, разходи по преместване, покупка на нови домакински уреди и др. Проверете и какви ще са грубите разходи по изповядването на сделка при нотариус, както и данъците които ще дължите за придобиването на имот; в повечето случаи тези разходи са около 4% от стойността на имота. Ако част от парите за покупка възнамерявате да вземете с кредит от банка, е нужно предварително да сте получили одобрението за това.

При покупката на недвижим имот е важно да знаем и че задълженията за комунални услуги, натрупани от старите собственици не се прехвърлят на новите. Важно е при покупката на имот да попълните приемо-предавателен протокол за показанията на водомерите, както и топломерите в имота.

Предварително уговорете кога ще ви бъде предадено владението на имота от старите собственици.

Препоръчително е да използвате услугите на юрист или адвокат, който да направи нужните предварителни проверки на имота, както и услуги на брокер на недвижими имоти, за да улесни процеса на сделката и да бъдете защитени от измами.

За  повече информация и съдействие може да се обърнете към нас на посочените в сайта контактни данни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *